Paolo Picchio

Musicòleg, acordionista, arranjador i compositor. Es va graduar amb honors en musicologia D.A.M.S. – Facultat de Lletres i Filosofia de la Universitat de Bolonya amb una tesi sobre música contemporània per a l’acordió. Ha impartit classes de teoria musical, harmonia, història de la música i acordió a diverses escoles de la seva zona. Del 1992 al 2013 va ser director artístic del Premi i Concurs Internacional “Città di Castelfidardo” i del 1994 al 2001 del Premi Internacional “Astor Piazzolla”.

Ha celebrat nombroses conferències a Itàlia i a l’estranger (Croàcia, República Txeca, França, Xina, Finlàndia i Eslovàquia) sobre la vida i les obres d’Astor Piazzolla, l’acordió i el seu repertori i altres aspectes històrics. -musicològic. Publica regularment articles en certes revistes, sobretot al diari «Fisarmoniæ – Accordéon et ses environs» i a «Accordions Worldwide» (el lloc mundial de l’acordió) i al mensual «Suonare news» on tracta la pàgina reservada a l’acordió.

Va participar, com a membre del jurat, en diversos concursos nacionals i internacionals (Pula – Croàcia, Aubagne – França, Pianello Val Tidone – Itàlia, Poprad – Eslovàquia, Lanciano – Itàlia, Capistrello – Itàlia, Hořovice – República Txeca, Atri – Itàlia). És autor de la secció sobre repertori musical del llibre «Castelfidardo i la història de l’acordió».

El 2004 va publicar el volum «L’acordió de concert i el seu repertori», un examen en profunditat de l’escriptura contemporània d’acordió aconseguida mitjançant quaranta composicions principals d’acordió de la segona meitat del segle XX (Youcanprint). Com a compositor va publicar 3 estudis senzills (per a acordió) i Drei Bildern (per a orquestra), Ostinato (acordió), Capriccioso n. 1 (peça de concert per a acordió) i Fattore K (saxo soprano i acordió).

https://www.pifcastelfidardo.it/giurati/paolo-picchio/